Lessen ontwerpen en verrijken met Schoolrijk

SchoolrijkOnlangs hebben de makers van Klasseplan een nieuwe website gelanceerd voor het basisonderwijs: Schoolrijk. Een mooie en zeer praktische website voor het maken én delen van digitale lessen en toetsen.

Waar Klasseplan zich vooral richt op het plannen van de leerstof, richt Schoolrijk zich op de leerstof zelf. Binnen Klasseplan is het mogelijk om de jaarplanning van de leerstof via eenvoudige stappen te vertalen naar groepsplannen. Vervolgens kan de leerstof worden aangeboden in hapklare brokken via de weektaak. Deze kan eenvoudig voor alle leerlingen op naam worden uitgeprint. Ook is het mogelijk om de weektaak digitaal aan te bieden via de Klasseplan App. En een mooie toevoeging: Binnen de app kunnen leerlingen ook zelf taken toevoegen. Een mooie manier om leerlingen alvast te leren plannen en ze zo voor te bereiden op het voortgezet onderwijs.

leerlijnen
Leerlijnen SchoolrijkSchoolrijk richt zich op de inhoud. De leerlijnen zijn daarbij het uitgangspunt. Daarom zijn deze standaard voor alle vakgebieden beschikbaar. Leerkrachten kunnen hierdoor lesmateriaal ontwikkelen, dat direct gekoppeld is aan deze leerlijnen. Dat geldt ook voor het maken van bijpassende toetsen. Dit maakt het een zeer krachtige leeromgeving. Naast of in plaats van de methode kun je heel gericht kijken welke leerstof je aan wilt bieden en op welke manier.

Passend Onderwijs
Scholen zijn volop bezig met het vorm geven aan Passend Onderwijs. Leerkrachten lopen er in dit kader regelmatig tegen aan, dat voor bepaalde leerlingen de leerstof anders moet worden aangeboden. Ik denk, dat Schoolrijk voor hen een geweldig instrument is, om dat te realiseren. Ook voor scholen, die werken met tablets, is het een geweldige tool om zelf digitaal lesmateriaal te ontwikkelen.

pluspunten
Nog een pluspunt voor leerkrachten is het feit dat de toetsen direct door het systeem worden nagekeken. Uiteraard geldt dat alleen voor de gesloten vragen. Open vragen zullen door de leerkracht zelf nagekeken moeten worden. Via het dashboard heeft de leerkracht vervolgens direct een overzicht van de resultaten en kan direct worden vastgesteld welke onderdelen nog aandacht behoeven in de vorm van een extra instructie of het nogmaals inoefenen van leerstof. Resultaten Schoolrijk

Schoolrijk is voor leerkrachten gratis te gebruiken voor hun eigen klas. Om lessen binnen de school of binnen een stichting of vereniging te kunnen delen is een (betaalde) licentie nodig. Op termijn is het ook mogelijk om gemaakte lessen onderling aan andere scholen, stichtingen of verenigingen te verkopen via de online winkel.

Hoewel Schoolrijk zich nu helemaal richt op het primair onderwijs, zien we ook zeker mogelijkheden voor het voortgezet onderwijs. Uiteraard vraagt dat wel om een wat minder speelse vormgeving.

Al met al een tool die het zeker verdient om door leerkrachten uitgeprobeerd te worden. De makers kennende zullen zij ook zeker open staan voor feedback vanuit de leerkrachten.

Share Button

2 Comments

Add a Comment
 1. Hoi Catharinus,
  Inmiddels is Schoolrijk vernieuwd. We zijn benieuwd naar je mening!
  Het Schoolrijk-team

 2. Hallo,

  Wordt Schoolrijk ook voor het VO beschikbaar gesteld?

  Hartelijke groet,
  Lydia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Doornbos - Consultancy | Advies | Training - Van Maanenware 82 - 8014PR ZWOLLE - 06-20437188 - info@dcat.nl - KVK 59087072 | Realisatie: Catharinus Doornbos | © 2013 DCAT.nl Frontier Theme