Dagplanning en weekplanning met pictogrammen

plannen met AutiPlanDagplanning en weekplanning, in veel klaslokalen kom je ze tegen. De een doet dat met kaartjes waar de activiteiten op staan in woorden, anderen gebruiken foto’s of picto’s of een combinatie hiervan. Het doel is hetzelfde: structuur aanbrengen in de dag. Voor alle kinderen prettig, voor kinderen met bijvoorbeeld autisme (ASS). Voor hen is overzicht vaak van cruciaal om te kunnen functioneren.

Sclera
In veel gevallen worden eigen gemaakte materialen gebruikt. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van de picto’s van Sclera.be; een prachtige website met zeer veel picto’s voor zowel thuis als op school.

Picto Selector
Uit ervaring weten we dat het zelf maken van planningen veel tijd kost, zelfs met de kant en klare picto’s. Gelukkig zijn er hulpmiddelen beschikbaar, betaalde maar ook gratis. Een voorbeeld daarvan is Picto-Selector. Deze is gratis te downloaden en te installeren op uw computer. Met het programma maakt u eenvoudig een dagplanning, die u kunt uitprinten voor thuis of op school. Met het onderdeel Picto Board kunt u de planning ook op uw scherm of digibord tonen.

Autiplan
AutiPlanUitgebreider zijn de mogelijkheden van AutiPlan. Deze hoeft u niet te installeren, maar werkt volledig online. U bent dus niet afhankelijk van een bepaalde computer, maar kunt altijd en overal bij uw planningen. U logt in en kunt aan de slag. Met de basisversie kunt u gratis aan de slag en maakt u in korte tijd prachtige dagplanningen, die u ook kunt bewaren voor hergebruik. Daarnaast kunt u ook weekoverzichten maken om uw kind te helpen de week te overzien.

Naast de gratis versie is er ook een betaalde versie. Daarmee kunt u ook uw eigen picto’s toevoegen, heeft u meer printmogelijkheden en kunt u de gemaakte planningen ook bekijken op de tablet of smartphone. Zo heeft uw kind altijd de dag- of weekplanning bij de hand!

Voor scholen is er een professionele editie beschikbaar met nog meer aanvullende mogelijkheden. Binnen één account kunt u voor meerdere leerlingen de planningen maken. De planningen kunnen via een tablet of smartphone bekeken worden door de leerlingen. Uiteraard kunt u ze ook beschikbaar stellen op papier. Bekijken via het digibord is ook mogelijk. Zo kunt u ook met de hele klas of met uw instructiegroep de dag of de week doornemen. Ook kunt u de ouders laten meekijken met de dagplanningen. Zo is iedereen op de hoogte en kunnen activiteiten worden afgestemd.

Op school en thuis dezelfde planning
Wanneer u zowel voor de klas als voor de leerlingen die met de individuele planningen werken dezelfde picto’s gebruikt, bevordert u de duidelijkheid. Juist deze leerlingen hebben baat bij altijd en overal dezelfde picto’s, dezelfde benamingen en dezelfde manier van plannen. Gebruiken de ouders thuis ook AutiPlan, dan wordt dit nog versterkt. Dat kan thuis en op school veel rust brengen!

Picto’s als hulp in sociale situaties
Sociaal op StapAls het gaat om oefenen met sociale omstandigheden, dan is met name voor leerlingen in het Voortgezet Onderwijs, maar ook voor volwassenen, Sociaal op Stap een aanrader. Voor tal van sociale situaties kunnen kant en klare stappenplannen gekozen worden, die ook nog eens op maat aan te passen zijn. Via de gratis app heb je ze altijd bij de hand. Helaas alleen beschikbaar voor Android.

Picto’s in de kerk
De behoefte aan structuur komt vaak ook terug in kerkdiensten. Kinderen, maar ook volwassenen, met autisme (ASS) hebben behoefte aan overzicht. Via de website van Dit Koningskind kunt u voor gebruik in de kerk kant en klare pictokaarten downloaden of een set met losse picto’s.

In de Koningskerk in Zwolle worden de picto’s actief gebruikt. De beamerpresentatie van de hele dienst is voorzien van picto’s en daarnaast worden bij de ochtenddiensten pictokaarten op maat gemaakt. De gebruikte picto’s corresponderen weer met de picto’s op de beamer.

Mooi hoe zo, met inzet van allerlei middelen, kinderen die hulp nodig hebben in bepaalde situaties, die hulp ook kunnen krijgen!

Wilt u weten hoe u deze of andere ICT-hulpmiddelen (beter) in kunt zetten voor leerlingen met autisme (ASS)? Neem dan contact op voor de mogelijkheden. We kunnen u op verschillende manieren ondersteuning bieden. 

Share Button

1 Comment

Add a Comment
  1. Hoi Catharinus,

    Bedankt! Het autiplan kenden we al en werkt super. Het is fijn voor onze kinderen dat het steeds meer geïntegreerd wordt. Daar voelen ze zich veilig bij en varen ze wel bij

    Groetjes Carla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

OP=OP DECEMBERACTIE

Omdat we stoppen met onze activiteiten hebben we een leuke actie!

25% korting op het basisspel FF Offline!

Let op!
– Op=op! De voorraad is bijna op. Het kan dus zijn dat we uw bestelling niet meer kunnen leveren.
– Na 15 december kunt u geen bestellingen meer plaatsen.
– In verband met de december-drukte bij postbedrijven kan het zijn, dat uw bestelling langer onderweg is.

Klik hier voor meer info en bestellen!

Doornbos - Consultancy | Advies | Training - Van Maanenware 82 - 8014PR ZWOLLE - 06-20437188 - info@dcat.nl - KVK 59087072 | Realisatie: Catharinus Doornbos | © 2013 DCAT.nl Frontier Theme